A füstölők főbb alapanyagai

A füstölők lényegi összetevői

Bizonyos alkalmakkor a füstölőt szentként tisztelik, és Istennek szánt felajánlásnak tekintik. Segítségével békét vihetünk mindennapi életünkbe. A füstölő által kapcsolatot teremthetünk másokkal. Manapság az illatok korát éljük. Körbevesszük magunkat illatokkal, melyek önkifejezésünket segítik.

A Nippon Kodo füstölőgyártó cég folyamatosan keresi a legkiemelkedőbb minőségű nyersanyagokat, hogy finom füstölőket állíthasson elő, melyek örömöt szereznek Önöknek és gazdagabbá teszik a mindennapjaikat.

A füstölők legfontosabb összetevője a makkó-fa porrá morzsolt kérge, amely a füstölő alapját képezi. Ezen felül különböző összetevőket adnak hozzá a fenséges illatélmények eléréséhez.

A füstölők alapanyagait az alábbiak szerint oszthatjuk fel:

1. A füstölők alapja
2. Fás összetevők
3. Gyógynövény összetevők
4. Állati eredetű összetevők
5. Egyéb összetevők

Az alábbiakban a legalapvetőbb összetevőket soroljuk fel!
Az alapanyagok neveit igyekeztünk több nyelven is feltüntetni, nyelvenként különféleképpen kiemelve: MAGYAR [Japán] (Latin) Angol

1. A füstölők alapja

Makkó-fa

[Tabu-no-ki] (Machilus thunbergii) Tabu



  • Származási hely: Tajvan, Kína déli része, Japán, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A makkó-fa szagtalan kérgéből készült port használják a füstölők alapjaként.

2. Fás összetevők

Aloéfa (sasfa)

[Jinkoh] (Aquillaria agallocha) Aloeswood, Agarwood


  • Az illat jellegzetessége: Édes, fűszeres, keserű, savanyú; az illatot a fa karaktere határozza meg.

  • Származási hely: Vietnam, Kambodzsa, Indonézia, Myanmar, Laos, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: E nagyra becsült illatos fának azt a részét használják a füstölőhöz, amelyet a hosszú növekedési folyamat során valamely gomba (Phialophora parasitica) vagy baktérium fertőzött meg.


    A fiatal fának egyáltalán nincs illata. Öregedése folyamán, baktériumokkal való érintkezés után aromás gyantát kezd el termelni, amely idővel egyre sötétebbé válik és jellegzetesen kellemes illatot bocsát ki magából.
    E fafajta nem lebeg a vizen  magas gyantatartalma miatt. Ezért Japánban Jinkoh-nak hívják („Illatos és nehéz fa, amelyik elsüllyed”).


    Kyara az aloéfa különösen minőségi fajtája azonos értékű az arannyal.


Szantálfa

[Byaku-dan] (Santalum album) Sandalwood



  • Az illat jellegzetessége: Az Indiában készült szantál termékeknek lágy, édes, hosszan tartó illatuk van. Az illat jellegzetessége területenként változhat.

  • Származási hely: India, Indonézia, Ausztrália, Tonga, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A szantálfa kérge hamufehér színű, és felülete sima. A leveleknek és a kéregnek nincs illata, míg a fatörzs közepe nagyon aromás illatú. Évszázadokon keresztül illata miatt értékesítették famegmunkálás és orvosi célokból. Japánban Byakudannak („A fehér illatos fá”-nak) hívják.

3. Gyógynövény összetevők

Benzoegyanta

[Ansoku-koh] (Styrax benzoin) Benzoin



  • Az illat jellegzetessége: Vaníliaszerű, édes, balzsamos illat.

  • Származási hely: Vietnam, Tájföld, Indonézia, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A hangák rendjéhez tartozó (Styracaceae) fa behasított kérgéből szivárgó gyanta, amely megszárítva fogkrém, kozmetikai cikkek, köhögés csillapító alapanyagaként szolgál. A füstölő illatának megőrzéséhez is ezt használják. Két fajtáját különböztetjük meg: a Sziámi Benzoint és a Szumátrai Benzoint.


Borneói kámfor

[Ryu-noh] (Dryobalanops aromatica) Borneo camphor


  • Az illat jellegzetessége: Kámforos

  • Származási hely: Malájzia, Indonézia, Borneo, stb.

  • A nyersanyag jellemzője:Dipterocarpaceae család örökzöld fafajta ágainak kristályszerű belsejének őrleménye. A tus friss illatához is Borneói kámfort használnak. Tartósítószerként is használták, ez megmagyarázza, hogy miért találtak Borneói kámfort csontvázak csontjaiban ősi japán sírok feltárásakor. Erős és hatékony baktérium- és csíraölő hatású anyag.
    Molyűzőként is használják.


Fahéj

[Keihi] (Cinnamonum) Cinnamon



  • Az illat jellegzetessége: Jellemzően fűszeres illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű.

  • Származási hely: Kína, Sri Lanka, Vietnam, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A babérszerű fa szárított héját régóta használják a gyógyászatban, a szépségápolásban. Egyike a legrégebben ismert fűszereknek. Már a bibliai időkben is használták illatszerként, füstölőként. Az ókori Egyiptomban a múmiák konzerválására alkalmazták.

    Gyógynövényként gyomorfájásra, láz- és fájdalomcsillapításra használhatjuk.


Szegfűszeg

[Choji] (Syzigium aromaticum) Clove



  • Az illat jellegzetessége: Fűszeres illat

  • Származási hely: Madagaszkár, Indonézia, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: Régen ritka anyagnak számított. Manapság illatanyagként és fűszerként használják, melytől az étel sajátos ízt kap. Sok évvel ezelőtt hozták be Japánba, és olyannyira fontos és megbecsült anyagként tartották számon, hogy a császár ősi kincsei mellett tárolták. A szárított virágbimbókból készített szegfűszeget a Selyemúton szállították Európába Délkelet-Ázsiából. Napjainkban az ázsiai konyha ételeiben és más fogásokban fűszerként használják.


Csillagánizs

[Dai-ui-kyo] (Illicium anisatum) Staranise



  • Az illat jellegzetessége: Édes ánizs illat

  • Származási hely: Kína, Indonézia, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A Kínában és Vietnamban növõ magnóliák családjába tartozó Illiciaceae örökzöld fa szárított termése. Leginkább az ázsiai konyha fûszereként ismert, de az orvoslásban is használatos. Segíti az emésztést, és gyomorproblémákra használják..

4. Állati eredetű összetevők

Tengeri csigahéj

[…] (Operculum) Babylonia



  • Származási hely: Vietnam, Madagaszkár, Zanzibar tanzániai sziget, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A Kína melletti tengerekben és a Vörös-tengerben található tengeri csigahéj porrá őrölve a füstölő illatának megőrzésében játszik szerepet.

 

Pézsma 

[Jako] (Moschus moschiferus) Musk



  • Az illat jellegzetessége: Élőlényekből kivont illatanyag

  • Származási hely: Kína, India, Nepál, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: Önmagában a pézsma kellemetlen illatú, de 1:1000 arányban vízzel hígítva kellemes, érzéki illattá válik. A parfüm- és kozmetikaipar kedvelt alapanyaga, a férfiak libidóját növelő afrodiziákum. 1973-ban a Washingtoni-egyezmény korlátozta a pézsma exportját és importját.
    Manapság a természetes pézsmát ritkán használják; helyette inkább szintetikus pézsmát használnak.

5. Egyéb összetevők

Cédrus

[…] (Cedrus) Cedar



  • Az illat jellegzetessége: Fás illat

  • Származási hely: USA, Marokkó, Kína, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A fenyőfélék családjába tartozó fát különféle parkokban és India templomaiban ültetik szent jellege miatt. Sok fás illatnak fontos összetevője.


Fenyőtömjén

[Nyu-koh] (Boswellia sacra) Frankincense, Olibanum


  • Az illat jellegzetessége: Édes és frissítő balzsamos illat

  • Származási hely: Etiópia, Szudán, Szomália, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: Egyes erdők fáinak gyantájából kapják a népszerű fenyőtömjént, amely a nyugati parfümiparnak is alapanyaga.

Geránium (Rózsaillatú muskátli)

[…] (Pelargonium) Geranium



  • Az illat jellegzetessége: Rózsához hasonló erős illat.

  • Származási hely: Kína, Marokkó, Tanzánia, Kenya, Réunion-sziget, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: Rövidszárú növény, mely 3 láb magasságban nő. Geránium olajat a növény ágaiból és leveleiből nyernek még virágzás előtt. Nagyon fontos illatanyag-összetevőként tartják számon.

Jázmin

[…] (Jasminum) Jasmine



  • Az illat jellegzetessége: A három legfőbb illatanyag egyike. Elegáns illatával a fehérvirág illatokat képviseli.

  • Származási hely: Egyiptom, Marokkó, India, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A jázmint, mint a rózsát is virágillatként használják. A virág éjszaka nyílik és reggel 5 és 9 óra között kell begyűjteni, amikor illata a legerősebb. Monaco kiváltsága volt a virág termesztése, de a megnövekedett munkaköltségek miatt Egyiptomba, Marokkóba és Indiába tevődött át a virág termesztése.  

Levendula

[…] (Lavandula) Lavendel



  • Az illat jellegzetessége: Gyógynövényes illat.

  • Származási hely: Franciaország, Bulgária, Anglia, Japán, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A levendula 2300 és 5000 láb közötti magasságban lévő területen nő. Eredetileg a levendula főleg kölnik alapanyagául szolgált, de manapság, leginkább nyugtató hatása miatt gyógynövényként használják.

Pacsuli

[Kakkoh] (Pogostemon cablin) Patchouli



  • Az illat jellegzetessége: A keleti illatok képviselője, erőteljes fás illattal

  • Származási hely: Indonézia, India, Kína, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A pacsulilevélnek fiatal, zöld korában még nincs illata, de amikor a levél a szártól eltávolodva  nő, erőteljes illatot kezd árasztani magából. Japánban hosszú idő óta füstölők alapanyagául szolgál. A vetiver és a szantálfához hasonlóan parfümök bázis illataként szolgál.

Rózsa (Rózsaolaj) 

[…] (Rosa) Rose



  • Az illat jellegzetessége: Egyike a három legnagyszerűbb virágillat képviselőjének. Habár többezer fajta rózsa létezik, az alábbi kettőt használják illatanyagáért:
    1. Damaszkuszi rózsa 
    (Rose Damascena)

      • Származási hely: Bulgária

      • A nyersanyag jellemzője: A balkáni hegyek ködös klímája biztosítja számára a megfelelő környezetet, hogy erőteljes de ne uralkodó illatú növény legyen.

      • 2. Százszirmú  rózsa 
        (Rose Centifolia)

          • Származási hely: Egyiptom, Dél-Franciaország, Marokkó, stb.

          • A nyersanyag jellemzője: Ennek a rózsának az illata áthatóbb, finomabb és egy kicsit fűszeres. Ez a rózsa a legnépszerűbb a virágillatok közül.

Vanília 

[…] (Vanilia planifolia) Vanilla



  • Az illat jellegzetessége: Balzsamos illat

  • Származási hely: Madagaszkár, Réunion-sziget, Comore-szigetek, Seychelle-szigetek, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: Betakarítása alatt a vaníliának nincs illata, amikor a növényhüvelyt felmelegítik, kiszárad és kellemes vanília illatot áraszt. Főként kulináris célokra használják.

Vetiverfű

[Bechibah-kon] (Vetiveria zizanioides) Vetiver



  • Az illat jellegzetessége: Fás és földes illat, mely a növények gyökérzetének vagy a talaj illatához hasonlít.

  • Származási hely: Réunion-sziget, Indonézia, Haiti, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: A vetiver trópusi vagy szubtrópusi területen növő pázsitfű. Olajának, amelyet a növény gyökeréből nyernek, tartósítószer jellege van. Emellett erőteljes fás aromája sok illat bázisillatául szolgál.

Ilang ilang 

[…] (Cananga odorata) Ylang Ylang



  • Az illat jellegzetessége: A jázminhoz hasonló virág illat

  • Származási hely: Comoro-szigetek, Madagaszkár, stb.

  • A nyersanyag jellemzője: Trópusi területek partjai mentén nő. Gyakran virágillatokban és illóolajokban használják.