Bizonyos alkalmakkor a füstölőt szentként tisztelik, és Istennek szánt felajánlásnak tekintik. Segítségével békét vihetünk mindennapi életünkbe. A füstölő által kapcsolatot teremthetünk másokkal. Manapság az illatok korát éljük. Körbevesszük magunkat illatokkal, melyek önkifejezésünket segítik.
A Nippon Kodo füstölőgyártó cég folyamatosan keresi a legkiemelkedőbb minőségű nyersanyagokat, hogy finom füstölőket állíthasson elő, melyek örömöt szereznek Önöknek és gazdagabbá teszik a mindennapjaikat.
A füstölők legfontosabb összetevője a makkó-fa porrá morzsolt kérge, amely a füstölő alapját képezi. Ezen felül különböző összetevőket adnak hozzá a fenséges illatélmények eléréséhez.
Az alábbiakban a legalapvetőbb összetevőket soroljuk fel!
Az alapanyagok neveit igyekeztünk több nyelven is feltüntetni, nyelvenként különféleképpen kiemelve:
MAGYAR [Japán]
(Latin) Angol
[Tabu-no-ki] (Machilus thunbergii) Tabu
Származási hely: Tajvan, Kína déli része, Japán, stb.
A nyersanyag jellemzője: A makkó-fa szagtalan kérgéből készült port használják a füstölők alapjaként.
[Jinkoh] (Aquillaria agallocha) Aloeswood, Agarwood
Az illat jellegzetessége: Édes, fűszeres, keserű, savanyú; az illatot a fa karaktere határozza meg.
Származási hely: Vietnam, Kambodzsa, Indonézia, Myanmar, Laos, stb.
A nyersanyag jellemzője: E nagyra becsült illatos fának azt a részét használják a füstölőhöz, amelyet a hosszú növekedési folyamat során valamely gomba (Phialophora parasitica) vagy baktérium fertőzött meg.
A fiatal fának egyáltalán nincs illata. Öregedése folyamán, baktériumokkal való érintkezés után aromás gyantát kezd el termelni, amely idővel egyre sötétebbé válik és jellegzetesen kellemes illatot bocsát ki magából.
E fafajta nem lebeg a vizen magas gyantatartalma miatt. Ezért Japánban Jinkoh-nak hívják („Illatos és nehéz fa, amelyik elsüllyed”).
Kyara az aloéfa különösen minőségi fajtája azonos értékű az arannyal.
[Byaku-dan] (Santalum album) Sandalwood
Az illat jellegzetessége: Az Indiában készült szantál termékeknek lágy, édes, hosszan tartó illatuk van. Az illat jellegzetessége területenként változhat.
Származási hely: India, Indonézia, Ausztrália, Tonga, stb.
A nyersanyag jellemzője: A szantálfa kérge hamufehér színű, és felülete sima. A leveleknek és a kéregnek nincs illata, míg a fatörzs közepe nagyon aromás illatú. Évszázadokon keresztül illata miatt értékesítették famegmunkálás és orvosi célokból.
Japánban Byakudannak („A fehér illatos fá”-nak) hívják.
[Ansoku-koh] (Styrax benzoin) Benzoin
Az illat jellegzetessége: Vaníliaszerű, édes, balzsamos illat.
Származási hely: Vietnam, Tájföld, Indonézia, stb.
A nyersanyag jellemzője: A hangák rendjéhez tartozó (Styracaceae) fa behasított kérgéből szivárgó gyanta, amely megszárítva fogkrém, kozmetikai cikkek, köhögés csillapító alapanyagaként szolgál. A füstölő illatának megőrzéséhez is ezt használják. Két fajtáját különböztetjük meg: a Sziámi Benzoint és a Szumátrai Benzoint.
[Ryu-noh] (Dryobalanops aromatica) Borneo camphor
Az illat jellegzetessége: Kámforos
Származási hely: Malájzia, Indonézia, Borneo, stb.
A nyersanyag jellemzője: A Dipterocarpaceae család örökzöld fafajta ágainak kristályszerű belsejének őrleménye. A tus friss illatához is Borneói kámfort használnak. Tartósítószerként is használták, ez megmagyarázza, hogy miért találtak Borneói kámfort csontvázak csontjaiban ősi japán sírok feltárásakor. Erős és hatékony baktérium- és csíraölő hatású anyag.
Molyűzőként is használják.
[Keihi] (Cinnamonum) Cinnamon
Az illat jellegzetessége: Jellemzően fűszeres illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű.
Származási hely: Kína, Sri Lanka, Vietnam, stb.
A nyersanyag jellemzője: A babérszerű fa szárított héját régóta használják a gyógyászatban, a szépségápolásban. Egyike a legrégebben ismert fűszereknek. Már a bibliai időkben is használták illatszerként, füstölőként. Az ókori Egyiptomban a múmiák konzerválására alkalmazták.
Gyógynövényként gyomorfájásra, láz- és fájdalomcsillapításra használhatjuk.
[Choji] (Syzigium aromaticum) Clove
Az illat jellegzetessége: Fűszeres illat
Származási hely: Madagaszkár, Indonézia, stb.
A nyersanyag jellemzője: Régen ritka anyagnak számított. Manapság illatanyagként és fűszerként használják, melytől az étel sajátos ízt kap. Sok évvel ezelőtt hozták be Japánba, és olyannyira fontos és megbecsült anyagként tartották számon, hogy a császár ősi kincsei mellett tárolták. A szárított virágbimbókból készített szegfűszeget a Selyemúton szállították Európába Délkelet-Ázsiából. Napjainkban az ázsiai konyha ételeiben és más fogásokban fűszerként használják.
[Dai-ui-kyo] (Illicium anisatum) Staranise
Az illat jellegzetessége: Édes ánizs illat
Származási hely: Kína, Indonézia, stb.
A nyersanyag jellemzője: A Kínában és Vietnamban növõ magnóliák családjába tartozó Illiciaceae örökzöld fa szárított termése. Leginkább az ázsiai konyha fûszereként ismert, de az orvoslásban is használatos. Segíti az emésztést, és gyomorproblémákra használják..
[…] (Operculum) Babylonia
Származási hely: Vietnam, Madagaszkár, Zanzibar tanzániai sziget, stb.
A nyersanyag jellemzője: A Kína melletti tengerekben és a Vörös-tengerben található tengeri csigahéj porrá őrölve a füstölő illatának megőrzésében játszik szerepet.
[Jako] (Moschus moschiferus) Musk
Az illat jellegzetessége: Élőlényekből kivont illatanyag
Származási hely: Kína, India, Nepál, stb.
A nyersanyag jellemzője: Önmagában a pézsma kellemetlen illatú, de 1:1000 arányban vízzel hígítva kellemes, érzéki illattá válik. A parfüm- és kozmetikaipar kedvelt alapanyaga, a férfiak libidóját növelő afrodiziákum. 1973-ban a Washingtoni-egyezmény korlátozta a pézsma exportját és importját.
Manapság a természetes pézsmát ritkán használják; helyette inkább szintetikus pézsmát használnak.
[…] (Cedrus) Cedar
Az illat jellegzetessége: Fás illat
Származási hely: USA, Marokkó, Kína, stb.
A nyersanyag jellemzője: A fenyőfélék családjába tartozó fát különféle parkokban és India templomaiban ültetik szent jellege miatt. Sok fás illatnak fontos összetevője.
[Nyu-koh] (Boswellia sacra) Frankincense, Olibanum
Az illat jellegzetessége: Édes és frissítő balzsamos illat
Származási hely: Etiópia, Szudán, Szomália, stb.
A nyersanyag jellemzője: Egyes erdők fáinak gyantájából kapják a népszerű fenyőtömjént, amely a nyugati parfümiparnak is alapanyaga.
[…] (Pelargonium) Geranium
Az illat jellegzetessége: Rózsához hasonló erős illat.
Származási hely: Kína, Marokkó, Tanzánia, Kenya, Réunion-sziget, stb.
A nyersanyag jellemzője: Rövidszárú növény, mely 3 láb magasságban nő. Geránium olajat a növény ágaiból és leveleiből nyernek még virágzás előtt. Nagyon fontos illatanyag-összetevőként tartják számon.
[…] (Jasminum) Jasmine
Az illat jellegzetessége: A három legfőbb illatanyag egyike. Elegáns illatával a fehérvirág illatokat képviseli.
Származási hely: Egyiptom, Marokkó, India, stb.
A nyersanyag jellemzője: A jázmint, mint a rózsát is virágillatként használják. A virág éjszaka nyílik és reggel 5 és 9 óra között kell begyűjteni, amikor illata a legerősebb. Monaco kiváltsága volt a virág termesztése, de a megnövekedett munkaköltségek miatt Egyiptomba, Marokkóba és Indiába tevődött át a virág termesztése.
[…] (Lavandula) Lavendel
Az illat jellegzetessége: Gyógynövényes illat.
Származási hely: Franciaország, Bulgária, Anglia, Japán, stb.
A nyersanyag jellemzője: A levendula 2300 és 5000 láb közötti magasságban lévő területen nő. Eredetileg a levendula főleg kölnik alapanyagául szolgált, de manapság, leginkább nyugtató hatása miatt gyógynövényként használják.
[Kakkoh] (Pogostemon cablin) Patchouli
Az illat jellegzetessége: A keleti illatok képviselője, erőteljes fás illattal
Származási hely: Indonézia, India, Kína, stb.
A nyersanyag jellemzője: A pacsulilevélnek fiatal, zöld korában még nincs illata, de amikor a levél a szártól eltávolodva nő, erőteljes illatot kezd árasztani magából. Japánban hosszú idő óta füstölők alapanyagául szolgál. A vetiver és a szantálfához hasonlóan parfümök bázis illataként szolgál.
[…] (Rosa) Rose
Az illat jellegzetessége: Egyike a három legnagyszerűbb virágillat képviselőjének. Habár többezer fajta rózsa létezik, az alábbi kettőt használják illatanyagáért:
1. Damaszkuszi rózsa
(Rose Damascena)
Származási hely: Bulgária
A nyersanyag jellemzője: A balkáni hegyek ködös klímája biztosítja számára a megfelelő környezetet, hogy erőteljes de ne uralkodó illatú növény legyen.
2. Százszirmú rózsa
(Rose Centifolia)
Származási hely: Egyiptom, Dél-Franciaország, Marokkó, stb.
A nyersanyag jellemzője: Ennek a rózsának az illata áthatóbb, finomabb és egy kicsit fűszeres. Ez a rózsa a legnépszerűbb a virágillatok közül.
[…] (Vanilia planifolia) Vanilla
Az illat jellegzetessége: Balzsamos illat
Származási hely: Madagaszkár, Réunion-sziget, Comore-szigetek, Seychelle-szigetek, stb.
A nyersanyag jellemzője: Betakarítása alatt a vaníliának nincs illata, amikor a növényhüvelyt felmelegítik, kiszárad és kellemes vanília illatot áraszt. Főként kulináris célokra használják.
[Bechibah-kon] (Vetiveria zizanioides) Vetiver
Az illat jellegzetessége: Fás és földes illat, mely a növények gyökérzetének vagy a talaj illatához hasonlít.
Származási hely: Réunion-sziget, Indonézia, Haiti, stb.
A nyersanyag jellemzője: A vetiver trópusi vagy szubtrópusi területen növő pázsitfű. Olajának, amelyet a növény gyökeréből nyernek, tartósítószer jellege van. Emellett erőteljes fás aromája sok illat bázisillatául szolgál.
[…] (Cananga odorata) Ylang Ylang
Az illat jellegzetessége: A jázminhoz hasonló virág illat
Származási hely: Comoro-szigetek, Madagaszkár, stb.
A nyersanyag jellemzője: Trópusi területek partjai mentén nő. Gyakran virágillatokban és illóolajokban használják.